Articole

Share

De ce am nevoie de un program antivirus?

De ce am nevoie de un program antivirus?

Atunci când vorbim despre un sistem IT, conectat la Internet sau nu, este întotdeauna nevoie de un program antivirus. Nu va exista niciodată un moment în care oamenii, fie că ne referim la tineri rebeli în căutarea unei provocări sau la infractori cibernetici care urmăresc să exploateze date ale unor companii mari, nu vor căuta modalități de a comite o ilegalitate soldată cu pagube de valori și importanțe diferite.

Ce este un program antivirus?

Un program antivirus este un instrument important care ajută la prevenirea acestor atacuri. Toate intruziunile într-un computer exploatează ceea ce este cunoscut ca o vulnerabilitate sau o slăbiciune a sistemului de operare al computerului sau a altor programe software care pot acționa ca punct de acces pentru un atac. O dată ce chiar și cea mai inofensivă dintre intruziuni exploatează o vulnerabilitate, aceasta trimite practic un semnal către alții că un computer a fost infiltrat. Prin urmare, metaforic vorbind, deschide ușa larg pentru atacuri mult mai periculoase.
Atunci când vrei să îți achiziționezi un antivirus, asigură-te că alegi un program de încredere, al unei companii cu recunoaștere în domeniu, pe bază de abonament. Acest lucru este important deoarece companiile de securitate au grijă să protejeze, în timp real, computerele abonaților, oferindu-le actualizări împotriva celor mai noi amenințări.

Împotriva cui ne protejează un antivirus?

Antivirusul nu blochează doar virușii, așa cum sugerează numele său. Deși multe persoane consideră toate intruziunile ca fiind viruși, nu este adevărat. Mai jos regăsești o listă cu tipurile de protecție pe care un program antivirus ți le oferă:

• Protecție împotriva virușilor – în mod evident, un program antivirus îți va proteja computerul împotriva virușilor sau atacurilor menite să îl distrugă;

• Protecție împotriva boților – te avertizează în momentul în care cineva încearcă, în mod abuziv, să preia controlul asupra computerului tău, cu scopul de a-l folosi pentru a trimite, automat, mesaje SPAM sau a realiza alte atacuri;

• Protecție împotriva programelor de tip Worm – acestea atacă, în general, rețelele. Totuși, ele pot stoca, în calculator, programe malware care, ulterior, vor deveni dăunătoare.

• Protecție împotriva programelor de tip Trojan – programul antivirus nu poate împiedica informarea greșită a unei persoane cu privire la legitimitatea unui program sau document pe care vrea să îl descarce. Totuși, acesta are capacitatea de a avertiza în cazul în care un program malware este detectat sub forma unui fișier Trojan.

• Protecție împotriva programelor de tip Spyware – programul antivirus poate detecta infectarea unui calculator cu un program de tip Spyware, menit să colecteze sau să fure informații, chiar și atunci când sursa este una legitimă.

• Protecția mesajelor – fie că vorbim despre mesaje instant sau e-mailuri, programul tău antivirus te va atenționa în cazul în care acestea conțin link-uri sau anexe periculoase.
În general, programele antivirus vin însoțite de instrumente și sisteme de recuperare ce vor ajuta la eliminarea oricărui fișier infectat ce a trecut de filtrele de protecție.
De asemenea, progremele antivirus nu sunt utile doar pentru calculatoarele conectate la internet. Virușii se pot împrăștia și prin intermediul device-urilor de stocare portabile.
Ce trebuie să fac?
În cazul în care nu ai un program antivirus instalat sau ți-a expirat licența, noi te putem ajuta. Vino în magazinul Rivi, din Str. Victoriei, nr. 59, Vama, Jud. Suceava sau comandă online – link – programul antivirus preferat, la prețuri accesibile. Pentru că așa cum știi, ne place să îți punem la dispoziție produse utile pe care să ți le poți permite.